גירושין בין בני זוג שגרים בחול – איך זה נעשה?
קשה לדעת מהו מספרם של הישראלים שנישאו בחו"ל ומתגוררים או התגוררו בחו"ל, אך מדובר ללא ספק במספרים בלתי מבוטלים. בין היתר, הדבר נובע מהקלות היחסית שבה הוציאו ישראלים בשנים האחרונות אזרחות זרה, למשל אזרחות פורטוגלית או כאלה שעברו לרילוקיישן בצפון אמריקה או באירופה.
כמו שבארץ בני זוג שנישאים לפעמים נפרדים ומתגרשים, כך קורה גם בחו"ל. הדברים מתנהלים באופן שונה מאשר בישראל ולכן חשוב לדעת איך מתנהל תהליך גירושין עם בני זוג שמתגוררים בחו"ל.
גירושין דתיים או גירושים אזרחיים
בחו"ל לא קיים אמנם הממסד הרבני שכולל גם בית דין רבני לענייני גירושין ובכל זאת, אפשר להסדיר בחו"ל לא רק גירושים בעלי נופך אזרחי אלא גם כאלה בעלי נופך דתי. כמובן, גירושין בעלי נופך דתי לא נדרשים לכל ישראלי שקיבל בעבר אזרחות פורטוגלית או שיצא לרילוקיישן.
יש כאלה שמסתפקים בגירושין אזרחיים בבית המשפט אך חשוב לדעת שאם עולה הצורך, ניתן לפנות לממסד הדתי בחו"ל. אם באותה המדינה בחו"ל קיים ממסד אורתודוכסי, אפשר לקבל את האישור הדתי לתקפותם של הגירושין שיוכל בארץ ללא קושי. חשוב לציין כי מומלץ לקבל גם אישור אזרחי לגירושין.
למידע אודות מדוע חשוב לערוך הסכם ממון לפני נישואין?
חשוב להתייעץ עם עורך דין מקומי (ולפעמים גם עם ישראלי)
כפי שהחוק לגבי מתן אזרחות פורטוגלית שונה באופן מהותי מהחוק שעוסק במתן אזרחות אמריקאית, כך נהוגים במדינות שונות חוקים שונים בנוגע לגירושין. מלבד ההחלטה האם רצוי הליך גירושין דתי או שהולכים בנתיב האזרחי, חשוב לקבל את מלוא המידע לגבי משמעותי הגירושין באותה המדינה.
ככלל, במרבית המדינות המתוקנות יש לפנות לבית המשפט על מנת להסדיר את ענייני הגירושין. גם במידה ויש בין בני הזוג הסכמה מלאה על הגירושין ואיזון הזכויות ביניהם, חשוב להתייעץ עם עורך דין שיסביר את ההשלכות. יש כמובן להסדיר את נושא הרכוש ואם יש ילדים, יש להביא בחשבון את ענייני הסדר הראיה אם זה רלוונטי וכמובן את המדינה שבה הם יתגוררו.
מכיוון שבמדינות שונות יש דינים שונים בנושאי נישואין וגירושין, לא כדאי להניח שכל מה שקיבל תוקף בחו"ל שריר ותקף גם לארץ. כדאי להתייעץ גם עם עורך דין גירושין. אמנם לבית הדין בארץ יש נטיה להכיר בגירושין שהוסדרו כחוק בחו"ל, אולם לפעמים יש היבטים לא פשוטים. במיוחד כך הדבר כאשר הנוהג החוקי בחו"ל שונה מאשר המקובל בארץ.
אם ניקח את ארצות הברית, למשל, הרי שמקובל שם מאוד להתיר את הנישואין רק לאחר שבני הזוג ממתינים תקופה מסוימת. הדבר, כך על פי הנוהג האמריקאי, נועד לאפשר להם להתחרט. זהו מצב המזכיר במשהו ניסיון להגיע לשלום בית על פי בית הדין הרבני בארץ. לעיתים יתיר בית המשפט האמריקאי מעין גירושין זמניים ורק בחלוף זמן נוסף, יכריז על הגירושין כקבועים (כלומר כאלה שמאפשרים להינשא מחדש, לבן או בת זוג אחרים).
מתי חוות דעת משפטיות עשויות להועיל?
אם נושא הגירושין הוסדר בחו"ל אך יש עניין שבו עשוי להידרש לנושא בית דין ישראלי, חשוב לספק לבית המשפט בארץ נתונים חיוניים. כאלה הם למשל חוות דעת של עורך דין הבקיא בנושאי גירושין הן בארץ והן בחו"ל. דבר זה נדרש כאשר יש חילוקי דעות בין בני הזוג לשעבר, בנושאים שבהם ספר החוקים הישראלי שונה מזה המקובל בחו"ל. נושאים שבמחלוקת יכולים להיות למשל שינוי מקום המגורים של הילדים, הגדרה של טובת הילד, חלוקת רכוש באם אין הסדרי ממון וכיוצא בזה.