טוען רבני הקדמה
בית הדין הרבני הינו מוסד ותיק המהווה חלק בלתי נפרד מחייהם של זוגות בישראל, ומשמש מקום להתדיינות בכל הקשור לדיני משפחה. הייצוג של אדם במקום- בין אם לצרכי מתן המזונות, הסדרי הראייה של הילדים וכל שאר העניינים הכרוכים בתהליך אותו הוא עובר- נעשה על ידי מומחה בנושא ההלכה המכונה "מורשה", ותפקידו הרשמי נקרא טוען רבני.
מה ההבדל בין טוען רבני לעורך דין?
הכשרה של אדם למקצוע עריכת דין, שונה מאשר ההסמכה לתפקיד של טוען בבית הדין הרבני. מדובר אמנם בשני תפקידים הדורשים בקיאות בחוקים מסוימים, שלעיתים אף נושקים זה לזה- שהרי ישנם עורכי דין המתמחים בענייני משפחה. בשני המקרים יש ללמוד כמה שנים במוסד מוכר וכן לעבור בחינות סיום, אך תוכן הלימודים הוא אחר- מהסיבה פשוטה שעריכת דין מושתתת על חוקי המדינה, ואילו ייצוג בבית הדין הרבני מושתת על ההלכה. אי לכך- עורך דין אשר לא הוסמך גם כטוען רבני, לא יכול לייצג את הלקוח שלו בבית הדין הרבני, ולהפך- הטוען הרבני, בקיא ככל שיהיה בחוקי המדינה- לא יכול לייצג את בעל הדין בבית המשפט.
האם אישה יכולה להיות טוענת רבנית?
בעבר, את התפקיד של טוען רבני יכולים היו למלא גברים בלבד, בין היתר בשל דרישות מקדימות למקצוע הזה הייתה חובה לרכוש השכלה מישיבה בטרם הכניסה לתפקיד. בתחילת שנות התשעים ולאחר פסיקת בג"ץ, החלו להיכנס למערכת נשים רבות. כיום ישנם מוסדות שקיבלו הסמכה להכשיר גם נשים לתפקיד טוענת רבנית, כלומר ההשכלה כבר לא חייבת להיות סיום לימודים בישיבה.
חשוב להבין- דיני משפחה הוא תחום עדין וטעון עד מאוד, במיוחד עבור נשים המיוצגות בבית הדין הרבני, ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר בנשים שומרות מסורת, אשר בעניינים שבינו לבינה היו צריכות בעבר להתייעץ אך ורק עם גבר- משימה כמעט בלתי אפשרית עבורן. אם מדובר בטוענת רבנית, המייצגת את בת מינה בהליך הכה רגיש הזה, נשים עשויות לחוש הרבה יותר בנוח, ולכן מרגישות שיש להן אמירה חזקה כמו גם ייצוג מהימן יותר, כאשר הן מגיעות לדיונים.
היתרונות בעורך דין שמשמש גם כטוען רבני
כאשר מדובר בתהליך מורכב כמו פירוק משפחה, ישנם היבטים משפטיים לצד הבין-אישיים, והמיוצג חייב להרגיש שעומד מאחוריו אדם מומחה, שיידע להוביל לתוצאות מיטביות מבחינתו. על אף הידע הנרחב והבקיאות של הטוען הרבני בתחום ענייני המשפחה, עדיין יש צורך בניהול של הליך משפטי- אשר הכשרה של טוען רבני אינה מספיקה עבורו.
במידה וניתן להיעזר, אם כך, בעורך דין מוסמך אשר הוכשר גם לתפקיד טוען בבית הדין הרבני- בעל הדין יוצא נשכר. התביעה שלו כולה מלווה על ידי אדם אחד, אשר מומחה בייצוג בשני המקומות גם יחד- ולכן הליווי נעשה בצורה הרבה יותר אישית, תוך מתן תחושת ביטחון ושקט נפשי מרבי למיוצג.